instagram
 
Asac > Notícies  > L’ASAC valora positivament l’aprovació de la proposició de llei de mesures extraordinàries i urgents per a afrontar la situació de sequera

L’ASAC valora positivament l’aprovació de la proposició de llei de mesures extraordinàries i urgents per a afrontar la situació de sequera

Terrassa, 5 de maig de 2023.- L’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC) considera molt positiu que el Parlament hagi aprovat aquest dijous la llei de mesures extraordinàries i urgents per afrontar la greu situació de sequera que viu Catalunya. L’associació celebra que finalment una majoria parlamentària hagi assolit un acord que és de màxima transcendència perquè permetrà que arribin les tan esperades i necessàries  inversions per fer més resilients els sistemes d’abastament d’aigua arreu del territori. Totes aquestes mesures contribuiran a pal·liar els efectes de la greu situació d’estrès hídric que pateix Catalunya.

En aquest sentit, l’ASAC sol·licita agilitat i efectivitat per part de les institucions en l’execució d’aquesta llei per tal de fer-la efectiva de forma immediata. Per tal d’aconseguir-ho, l’associació que representa a la majoria d’entitats que subministren aigua potable a Catalunya sol·licita que es faci efectiu realment que siguin les mateixes operadores del servei d’abastament d’aigua (públiques, mixtes o privades) les que puguin requerir directament les subvencions que recull aquesta llei, d’acord amb els ajuntaments en exercici de les seves potestats de control, per poder iniciar amb caràcter immediat l’execució dels projectes. L’associació considera que aquesta opció seria la més eficient per assegurar la viabilitat dels projectes d’obres i millores i accelerar-ne la seva implementació de manera eficaç. El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) així ho ha regulat en les recents convocatòries del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua amb molt bons resultats.

Tot i la satisfacció per l’aprovació de la nova llei, l’ASAC recorda que la sequera no és un episodi puntual, sinó que formarà part de la nostra realitat a mitjà i llarg termini. En aquest sentit, demana el compromís per part de tots els grups parlamentaris a l’hora de tirar endavant totes les mesures previstes i recorda que no ens podem permetre repetir els errors comesos en l’episodi de sequera que va patir Catalunya l’any 2008. En aquell moment, també es van plantejar algunes mesures i inversions que, després d’un període de pluges, van quedar aturades o sense manteniment per assegurar-ne la seva continuïtat. D’aquesta manera, la planificació a llarg termini va deixar de ser una prioritat i, amb això, també es van perdre els recursos econòmics necessaris per a garantir l’accés a l’aigua a tot el territori i minimitzar els efectes de l’emergència climàtica sobre el teixit socioeconòmic del país.

Share

Subscriu-te

* indica necessari

Pots donar-te de baixa en qualsevol moment fent clic a l'enllaç al peu de pàgina dels nostres correus electrònics. Per obtenir informació sobre les nostres pràctiques de privadesa, visiteu el nostre lloc web.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.