instagram
 
Asac > Notícies  > Les xarxes urbanes d’aigua a Catalunya tenen una eficiència per sobre de les mitjanes espanyola i europea Baix nivell de pèrdues als municipis que només representen el 3% del consum global

Les xarxes urbanes d’aigua a Catalunya tenen una eficiència per sobre de les mitjanes espanyola i europea Baix nivell de pèrdues als municipis que només representen el 3% del consum global

D’acord amb els principis de transparència, l’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC) considera necessari clarificar una informació, publicada agafant com a referència dades de l’ACA, sobre el fet que hi ha un 25 % de “pèrdues d’aigua” a les xarxes d’abastament dels municipis catalans, perquè el “rendiment mitjà és del 75%”.

Davant aquestes dades imprecises que poden generar desinformació, cal especificar que la mitjana de fuites d’aigua és del 10%, aproximadament, on també s’inclouen avaries causades per obres de tercers i purgues de manteniment. Hi ha municipis on les pèrdues són menors, com a l’àrea metropolitana de Barcelona, amb només un 6% de fuites (un referent internacional). Les fuites excessives són conseqüència directa de la baixa taxa de renovació de canonades lligada a tarifes —establertes pels ajuntaments— que en alguns casos són insuficients per a un manteniment correcte de les xarxes.

Si es tenen en compte els diferents usos de l’aigua a Catalunya, el 70% correspon a l’ús agrari i només un 30% és d’ús urbà i industrial. Per tant, aquest 10% de fuites a les xarxes de distribució representa només un 3% de pèrdues d’aigua respecte al consum global, de manera que els usos urbans són els més eficients de llarg.

Per calcular el “rendiment de la xarxa”, cal considerar, a més de pèrdues, altres volums d’aigua efectivament consumida però no registrada pels comptadors, que suposen un 11,5% de mitjana. En concret, es tracta d’usos municipals no mesurats, com reg de parcs i jardins, neteja de carrers, fonts públiques; consums de les boques d’incendi on no es pot col·locar un comptador per raons de seguretat; els fraus, és a dir, els consums il·legals de determinats usuaris, i el subcomptatge dels aparells de mesura, que amb el pas del temps no registren part del consum.

Així doncs, considerant l’11,5% de consums no registrats i el 10% de fuites, el rendiment mitjà de les xarxes a Catalunya és del 78,5%, una xifra millor que la mitjana espanyola (76,5% segons dades d’AEAS ) i millor que l’europea (75% segons EUREAU).

Tot i que aquesta xifra és positiva, el canvi climàtic ens obliga a adaptar-nos a aquesta realitat d’escassetat d’aigua i reclama que administracions, ciutadania i empreses continuïn treballant per millorar el rendiment de les xarxes, des de la col·laboració i la corresponsabilitat amb tots els actors implicats.

L’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC) és l’associació professional més important del sector, que agrupa les empreses públiques i privades de l’aigua a Catalunya. Amb 40 anys de trajectòria, l’ASAC representa la ciutadania i les empreses que gestionen l’abastament d’aigua a més del 85% de la població.

Share

Subscriu-te

* indica necessari

Pots donar-te de baixa en qualsevol moment fent clic a l'enllaç al peu de pàgina dels nostres correus electrònics. Per obtenir informació sobre les nostres pràctiques de privadesa, visiteu el nostre lloc web.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.