instagram
 
Asac > Notícies  > L’ASAC exigeix al Govern inversions d’urgència davant la situació d’extrema sequera

L’ASAC exigeix al Govern inversions d’urgència davant la situació d’extrema sequera

L’entitat li sol·licita a l’ACA finançament directe als ajuntaments i operadores del servei per poder executar actuacions de forma immediata

Terrassa, 31 de març de 2023.- L’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC), ens que integra a les empreses tan públiques com privades de serveis d’abastament d’aigua al territori, reclama al govern de la Generalitat que habiliti el finançament necessari per garantir la viabilitat i execució de les actuacions imprescindibles i inajornables per combatre la situació d’excepcionalitat per sequera.

Per l’ASAC, el Decret Llei preveu l’entrada en vigor d’unes determinades mesures, restriccions, controls i règim sancionador aplicable, però no conté cap previsió de posada en marxa i dotació del finançament necessari. A més, recorda que la Llei de Contractes té en consideració la Urgència i l’Emergència, però no queda clar si la situació d’Excepcionalitat pot permetre l’un o l’altre règim de contractació. “Cal deixar clar amb una interpretació autèntica per part de l’administració que la situació d’excepcionalitat ha de permetre aplicar la tramitació d’emergència prevista a l’article 120 de la Llei de Contractes (LCSP)”, reclama l’ASAC.

L’entitat proposa que sigui la mateixa ACA, en virtut de les seves competències com a Administració hidràulica, qui assumeixi la tramitació de les actuacions i de comú acord amb els municipis afectats, les vehiculi directament amb els operadors per garantir la seva execució immediata.

Propostes d’actuacions d’emergència

L’associació ha fet arribar una carta i un document de propostes a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), després d’haver-se reunit amb el seu director, Samuel Reyes. En la seva carta, ha sol·licitat a l’ACA que “assumeixi el lideratge” en aquest moment de crisi i que “garanteixi el finançament extraordinari per fer front a les inversions i costos operatius extraordinaris derivats de la sequera”. Així mateix, li demana que “tal i com es va fer en l’anterior gran sequera que va afectar a Catalunya, cal que el Decret Llei estableixi quines són les obres i actuacions prioritàries i prevegi també tants les dotacions econòmiques per finançar-les com el règim de contractació. A més, ha presentat una sèrie de mesures concretes al Govern de cara a fer front a la situació de sequera extrema que es viu al país. Unes actuacions que “no admeten demores” i que “s’han de poder fer de forma immediata, abans que s’hagin d’adoptar noves restriccions”.

L’ASAC considera que és “absolutament imprescindible i urgent” que les entitats gestores dels serveis d’aigua puguin instal·lar en les xarxes d’abastament equips que permetin limitar de manera automàtica les dotacions i garantir el subministrament en períodes de temps fixats,  cal que les entitats gestores facin actuacions de xoc en la renovació de canonades en mal estat per evitar més pèrdues d’aigua, i també reforçar les actuacions tant per la recuperació de pous, com per la garantia i increment de la producció d’aigua.

Share

Subscriu-te

* indica necessari

Pots donar-te de baixa en qualsevol moment fent clic a l'enllaç al peu de pàgina dels nostres correus electrònics. Per obtenir informació sobre les nostres pràctiques de privadesa, visiteu el nostre lloc web.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.